Presentació

 

Xavier Navarro Barrera

Responsable d’Estudis i Cultura de la FSC-CCOO

 

 

Josep Fontana: “l’únic que no és lícit és resignar-se”

La mort de Josep Fontana és una pèrdua profunda, global; és la pèrdua del professor, de l’intel·lectual compromès i militant, del magnífic historiador, del marxista amb una capacitat immensa d’anàlisi i síntesi de la realitat, del compromès amb la causa del món del treball.

Lector incansable amb un coneixement de la historiografia internacional molt per sobre de qualsevol altre acadèmic del seu context. Fontana ens va introduir el millor de la historiografia marxista britànica, donant-nos a conèixer a Hobsbawn i E.P Thompson, una historiografia que ens ha marcat a molts i moltes en la nostra formació, coneixement i aproximació al marxisme.

Fontana sempre va mantenir, fins al final, el seu compromís militant, encara que ja no formava part d’un partit polític (va militar al PSUC des de 1957 fins als inicis dels 80 i va ser impulsor de la revista Nous Horitzons). Militant amb les posicions d’esquerra, amb la causa de la classe treballadora, amic de CCOO a què ens va dedicar hores, energia i saber.

Fontana va ser un historiador de mirada global i amb profundes conviccions d’esquerres. Fa un any ens va regalar part del seu temps, concedint-nos les seves reflexions i atenent a les nostres preguntes sobre el món del treball i la seva anàlisi de la realitat actual. Reflexions i respostes que hem publicat en els vídeos de PERSPECTIVA.

Amb aquest número extraordinari de PERSPECTIVA volem retre homenatge a l’intel·lectual, el militant, company i amic Josep Fontana.

Febrer de 2019