La justícia fiscal: una lluita clau per als sindicalistes de serveis públics

 

fiscalidad-internacional

 

Patrick Orr i  Nadja Salson

European Public Service Union (EPSU)

 

 

 

Després dels Panama Papers, l’evasió fiscal de nou surt a primera pàgina. El més inquietant és que ja no sorprenguin a ningú aquestes revelacions. Aquests escàndols s’han tornat esdeveniments anuals. Fa un any els acords secrets entre multinacionals i l’administració tributària de Luxemburg, els anomenats LuxLeaks, es van donar a conèixer.

Ara els Panama Papers confirmen el mateix de sempre: els rics i les multinacionals aprofiten tota mena de tecnicisme per evadir milers de milions d’euros d’impostos, moltes vegades amb la complicitat dels dirigents polítics.

A mesura que els fons públics perden sumes exorbitants a l’evasió fiscal, hi ha una política de fortes retallades als serveis públics. Els ‘estalvis’ en el curt termini es converteixen ràpidament en la justificació per retallar encara més.

En cap lloc està això més clar que en les administracions tributàries. Des del començament de la crisi, aquestes entitats han patit una retallada mitjà del 10% de personal a Europa. A Espanya, sabem que les i els agents tributaris no tenen ni els recursos suficients ni el suport polític per perseguir els casos més complexos de l’evasió fiscal. No obstant això, són aquests els casos que rendirien molt més recursos recuperats per als fons públics. En el regne del revés de l’austeritat aquesta lògica té la seva finalitat de retallar per justificar més retallades en el futur.

EPSU és la federació sindical europea que representa no només als i les agents tributàries sinó també a les i els treballadors dels serveis públics els salaris dels quals depenen dels impostos. Tots els i totes les treballadores en els serveis públics tenen interès en una fiscalitat justa. A més, la justícia fiscal és clau per a la justícia social i la redistribució de la riquesa i els ingressos. És per aquestes raons que EPSU ha estat capdavantera d’aquesta lluita a nivell europeu.

Dins el marc d’un projecte de formació per als i les sindicalistes sobre la justícia fiscal, vam organitzar, juntament amb els sindicats espanyols, un taller a Madrid on els efectes de l’austeritat en les administracions tributàries es van mostrar clarament a través dels testimonis de les i els agents d’impostos. Les retallades han tingut un impacte molt negatiu sobre la moral de les i els treballadors en la Hisenda espanyola: menys recursos, molta pressió psicològica a causa del salari d’acord al rendiment i, com a conseqüència, menys recaptació. Una delegació de Comissions Obreres també va visitar Brussel·les a principis d’aquest any per discutir més aquest tema.

EPSU s’ha sumat a la campanya per desvetllar les pràctiques d’una de les transnacionals més conegudes del planeta. Al costat dels nostre/es companys/es nord-americà/es del SEIU, el sindicat impulsor de la ‘Fight for 15’, i a la federació europea dels treballadors alimentaris (EFFAT), vam publicar una exposició de l’evasió fiscal de McDonald ‘s en un informe anomenat ‘Unhappy Meal’. Es va trobar que la cadena de menjar ràpid més gran del món havia evitat més de mil milions d’euros d’impostos a Europa entre el 2009 i el 2013. Mostra clarament que moltes vegades els pitjors ocupadors són també els que més impostos evadeixen.

Una gran victòria per a aquesta campanya internacional va arribar al novembre, quan la Comissió Europea va anunciar que investigaria les nostres troballes. Si la Comissió decideix que l’estructura evasora de McDonald ‘s ha trencat les regles sobre les ajudes estatals, la multinacional es veuria obligada a retornar tots els diners que hauria d’haver pagat. La premsa francesa ara comunica que la Hisenda d’aquest país hauria enviat una demanda a McDonald ‘s de 300 milions d’euros en impostos evadits per haver utilitzat precisament l’estructura identificada en el nostre informe.

Tenim entès que la Hisenda espanyola també ha llançat una investigació del cas de McDonald ‘s, gràcies a la promoció de l’informe’ Unhappy Meal ‘pels sindicats a Espanya.

Sota tanta pressió generada per la indignació ciutadana a tot arreu d’Europa, les institucions de la Unió han començat a actuar. Però fins ara les propostes no han assolit el que és necessari per acabar amb l’evasió empresarial d’una vegada.

Hi ha hagut alguns petits avenços contra uns dels abusos més flagrants: una directiva que força els governs a intercanviar els tax rulings que concedeixen condicions fiscals més favorables a les corporacions, un comitè especial al Parlament europeu per investigar l’evasió fiscal i una sèrie de propostes per impedir algunes de les pràctiques d’evasió més utilitzades.

No obstant això, els sectors opositors són poderosos i hi ha sempre molta resistència de la part de diversos governs nacionals i el lobby patronal. Les mesures proposades per la Comissió són tan tímides que no evitaran la majoria dels abusos. A manera d’il·lustració, no es proposa cap restricció sobre els patent boxes i altres tipus de règims especials que atorguen grans reduccions a les multinacionals. Són exactament aquestes concessions que McDonald ‘s aprofita per evitar contribuir el que hauria als fons públics.

Cada estat membre de la Unió Europea té les seves pròpies escapatòries fiscals i és aquesta discordança entre els diferents sistemes impositius, dins d’un mercat únic, que aprofiten les grans empreses. EPSU fa campanya a favor d’una solució molt simple a aquest problema: obligar les multinacionals a publicar informació clau sobre les seves operacions. Es diu informació pública desglossada per països -public country-by-country reporting, o CBCR, en anglès- i resulta l’única manera de destapar aquesta xarxa fosca de escapatòries nacionals. Així, tothom podria identificar si una companyia paga una quantitat d’impostos que correspon amb la seva activitat econòmica a cada país.

Una altra lluita que ara es sorgeix al nivell europeu és per una taxa tributària mínima per a les societats. És una mesura imprescindible per aturar la tendència de llarg termini de reduir les taxes tributàries sobre el capital. Al costat de la Confederació europea sindical, cridem a una taxa mínima de 25% a Europa per combatre l’evasió fiscal i la pressió empresarial d’abolir aquest impost progressiu. Farem aquesta crida dins de la discussió que seguirà el rellançament, per la Comissió a l’octubre, de la base impositiva comú de l’impost de societats. Donem suport aquesta iniciativa de coordinació europea, però ha de recuperar els recursos que s’estan perdent amb l’evasió fiscal. Una mesura que només unifiqui regles comptables per a les empreses no n’hi haurà prou.

S’ha demostrat en el cas de McDonald ‘s que la lluita dóna resultats. Mantinguem la pressió i seguim lluitant per una fiscalitat justa per finançar serveis públics de qualitat. Hem mostrat que, units, podem aconseguir el canvi.

Pots sumar-te a la companya per la transparència fiscal en signar la petició aquí:

http://www.epsu.org/a/11918.

L’informe ‘Unhappy Meal’ està disponible en castellà aquí: http://www.notaxfraud.eu/sites/default/files/reports/esUNHAPPYMEAL_final.pdf

Barcelona, 28 d'abril de 2016