Aquell arbre que no ens deixa veure el bosc…
José Antonio Pérez
Coordinador Sector Mossos Esquadra FSC-CCOO Catalunya
Des de molt abans del que coneixem com el que alguns van anomenar “democràcia orgànica”, són moltes les definicions que descriuen el concepte de corporativisme en els nostres dies, moltes les maneres d’interpretar el seu significat, però sobretot, moltes són també les maneres de aplicar-lo en les empreses.
Però, de quina manera influeix el corporativisme a la nostra vida laboral? Potser la manca de cultura sindical entre les persones treballadores dins dels diferents sectors, fa que la pedagogia que tot treballador necessita per poder entendre els seus drets, sigui gairebé nul·la, per no dir inexistent.
Aquesta manca de formació i coneixement en matèria laboral converteix la nostra funció en avantatges il·limitades per a aquells pagadors que fan de l’explotació la seva manera de vida.
Potser algú hauria d’explicar-nos de quina forma funcionen les organitzacions sindicals que algun dia defensaran els nostres drets, algú hauria de explicar-nos les diferències establertes entre els sindicats de classe o els corporatius, d’on sorgeixen, perquè serveixen, quina relació tenen amb la patronal.
Com a persones treballadores, quan ocupem un lloc de treball, ningú, ni tan sols els mateixos sindicats, emprenen accions bàsiques de sensibilització per ensenyar-nos quins són els nostres drets i llibertats enfront de les obligacions pròpies del nostre lloc o aquelles que són imposades per la direcció de les empreses. Per tant, alimentem el corporativisme de forma inconscient, estem passant a formar part d’un sistema implantat per les mateixes empreses o sistemes, en el qual al llarg de la història s’ha demostrat que neix amb l’objecte d’exercir un control ferri sobre els seus empleats.
Vivim en una societat manipulada històricament, ens han convertit en una societat erma pel que fa a coneixement laboral. Garantir un correcte sistema de reivindicació davant dels drets que ens assisteixen i utilitzar el canal adequat és imprescindible en la societat del nostre segle. Al cap i a la fi, som nosaltres els que ens hem d’interessar a defensar els nostres drets, a defensar aquells llocs de treball que algun dia alimentaran a d’altres famílies, que garantitzaran la dignitat de les persones i que aportaran benestar social.
Al llarg de la nostra vida laboral, tendim a deixar-nos portar pels cants de sirena o les idees il·lusionants de què corporatiu, per algun motiu, creiem que és la solució a tots els nostres problemes. De forma errònia podem arribar a pensar que el moviment sindical corporatiu és la solució que necessitem, però més enllà del que ens pugui semblar, en realitat, estem alimentant la proximitat entre l’empresari usurer i un sindicalisme de curt abast en què les fàcils solucions es converteixen en pa per avui i fam per demà.
Desconeixem la força que ens aporta l’altra cara de la moneda, aquella en què, de manera unificada, organitzada i metòdica, es defensen els drets reals a curt, mitjà i llarg termini de la classe treballadora, aquella altra forma de defensa laboral, mitjançant la qual es perpetuen els drets adquirits en defensar tota la nostra classe.
Maig de 2021
Deixa un comentari