CCOOMICS’19 dibuixem per Kithunthi

 

Rodrigo Plaza

Profesor d’FP, delegat de CCOO de Ensenyament Catalunya

 

 

La tercera edició de la revista veurà la llum a finals de maig, just un any després de proposar a estudiants de còmic i d’il·lustració de 5 escoles públiques d’art la realització i publicació de la seva pròpia historieta.

Aquesta revista forma part de les pràctiques curriculars de l’alumnat de 5 escoles d’art públiques i instituts de 3 municipis diferents: la Llotja, Serra i Abella, Pau Gargallo, Art la Industrial i la Massana i es complementen amb sessions de professionals del còmic com la presentació de Picasso en la Guerra Civil de Daniel Torres o la masterclass d’Alitha Martínez, autora de Marvel. El disseny i la maquetació es realitza amb alumnat en pràctiques d’arts gràfiques de l’Escola del Treball de Barcelona i disseny gràfic de la Llotja.

Amb el comú denominador de la temàtica social, l’alumnat comunica amb el còmic les vivències personals, inquietuds, reivindicacions, denúncies i formes de veure el món. La diversitat afectiva i sexual, les pors i depressions juvenils, el treball precari i les distopies socials es repeteixen cada any entre els temes més triats i CCOO constitueix una font de coneixement i documentació de gran valor.

La temàtica proposada a l’anterior edició va ser la memòria històrica i es van dibuixar historietes sobre les olimpíades populars del 36, l’exhumació de les fosses comunes de la dictadura franquista,  el varó de corbata roja, Helios Gómez, a la presó Model i sobre biogràfiques familiars.

En aquesta edició la proposta és la problemàtica nord/sud ja que la revista serà un dels premis del crouwd-funding per la construcció d’una escola pública a Kithunthi, Kènia, a través del projecte de cooperació internacional MusicAula amb les entitats Bitlab, Arquitectes Tècnics sense fronteres, Wendano i Base A.

L’elaboració de cada obra és un procés llarg que s’inicia amb una idea i es construeix en sessions de treball col·lectiu a l’Espai Assemblea creant xarxa entre alumnat de diferents centres, edats i nacionalitats i tutoritzades pel guionista Pepe Gálvez.

Darrera hi ha moltes hores de treball, amb dibuix, documentació, esboços, storyboards , correccions, disseny i maquetació que resulten en l’obra final.

Vinyeta a vinyeta ens trasllada per diferents èpoques i indrets: dels disturbis d’Stonewall del 69 amb l’activista LGBT Marsha P.Johnson a l’actual fugida d’una persona trans de llatinoamèrica on goberna l’extrema dreta, de les llegendes i mites kenians a les distopies socials, de les pors i depressions d’adolescents a la paraciència i l’homeopatia d’adults.

El resultat és aquesta revista i l’exposició que l’acompanya fa d’altaveu dels i les joves i constitueix una de les primers obres d’aquestes futures professionals del 9è art.

El còmic ha estat sempre present entre la classe popular i treballadora, i en una societat on el temps és or i la informació vola per les xarxes, la narrativa gràfica esdevé una potent eina comunicativa.

Barcelona, 20 de maig de 2019